Köyhä äiti, älä osta käytettyä itkuhälytintä!

Itkuhälytin on äidin unen pelastus

Toisen lapsen syntymän jälkeen meille tuli väistämättä tarve toiselle itkuhälyttimelle. Pieni poikamme siirtyisi nukkumaan erilliseen huoneeseen ja halusin ehdottomasti kuulla hänen jokaisen inahduksensa ja vaimeimmankin itkun heti, jotta voisin itse nukkua rauhallisin mielin. Väsymys painoi, sillä poikamme oli syntymästään saakka heräillyt 2 tunnin välein syömään.

Puolen vuoden ikä oli pian korvilla ja ennen sitä olisi siirryttävä eri huoneisiin, jottei jatkossa tulisi taistelua nukkumisesta. Näin oli neuvolastakin sanottu, että helpoimmalla pääsee jos siirtymän suorittaa ennen maagista 6 kuukauden ikää.

vauvan pinnasänky

Edellisen itkuhälyttimen hankinnasta oli kulunut jo pari vuotta ja tutkin valikoimaa nyt uudelleen uusin silmin, halusinhan saada parhaimman mahdollisen vastineen rahoilleni. En kuitenkaan halunnut enää toista kertaa pulittaa 80 euroa itkuhälyttimestä ja mieleeni tulikin tutkia käytettyjen itkyhälyttimien tarjontaa vaikka en yleensä välitä käytetyistä tavaroista vaan ensisijaisesti ostan tavarat uutena.
Vertailin tarjontaa tovin, kunnes sopiva malli osui kohdalleni. Se ei ollut liian pramea eikä kovin kallis, 25 euroa muutaman vuoden vanhemmasta itkuhälytinmallista kuin mikä meillä on esikoisella käytössä.
Otin yhteyttä myyjään ja myyjä ilmoitti, että itkuhälytin meni jo kaupaksi toiselle henkilölle. Myöhästyin. Näin kävi muutamaankin otteeseen ja huomasin, että täytyi toimia heti jos halusi hyvän käytetyn itkuhälyttimen joka ei ollut ylihinnoiteltu, kysyntä oli selvästi kova.
No, tästä viisastuneena kyttäsin muutaman päivän josko samanlainen tulisi toisaalla myyntiin. Tulihan se ja olin sillä kertaa se nopein ostaja. Jes!

vauvan mobile

Käytetty itkuhälytin kourassa

Innosta hihkuen testasin hälytintä ja se pääsikin heti seuraavana yönä käyttöön! Poikamme edelleen jatkoi heräilyjä parin tunnin välein vaikka nukuimmekin jo eri huoneissa eikä häiriötekijöitä juuri ollut.
Väsymykseni painoi entisestään, päiväunia en päässyt nukkumaan koska esikoisemme päiväunirytmi poikkesi kuopuksemme epäsäännöllisistä uniajoista. Toinen heräsi juuri kun toinen meni nukkumaan. Yöheräilyt jatkuivat vaan, kunnes vihdoin koitti yö kun poikamme syystä tai toisesta nukkuikin jo neljättä tuntia putkeen ja minä autuaan hölmistyneenä sainkin herätä siihen kun.. itkuhälytin ilmoitti, että yhteys lapsen vastaanottimeen on kadonnut! Käynnistin hälyttimen uusiksi ja se onneksi tepsi ja unet saivat jatkua. Kunnes uneni keskeytti puolen tunnin päästä poikamme, joka kaipasi rintaa. Nopean yösyötön jälkeen nukahdin onneksi uudelleen ja vajosin syvään uneen, kunnes… jälleen hälytin piippasi yhteysongelmaa. Voihan sanonko mikä, kohtaloko se siellä ivailee?
”Onko minut tuomittu nukkumaan aina näin?” mietin itsekseni. Hälyttimen käynnistys taas ja eikun takaisin unten maille.
Ei tarvitse varmaan erikseen kertoa kuinka kyseinen yö jatkui? Luovutin lopulta hälyttimen suhteen ja nielin tappioni. Nukuin siitä eteenpäin puoliunta sohvalla mahdollisimman lähellä poikaani, jotta mielenrauhani sentään säilyisi. Ajatuskin siitä, etten regoisi hänen itkuun tarpeeksi nopeasti oli minulle aivan liikaa.

vauva nukkuu

Seuraavana päivänä testailin taas itkuhälytintä, turhaan. Viimeistään 20 minuutin päästä se aina aloitti piippaamisen yhteysongelmasta eikä välillä edes uudelleenkäynnistys enää auttanut. Kädessäni oli entinen toimiva itkuhälytin.
Mieleeni hiipi jo epäilys siitä, oliko hälytin alunperinkään edes ollut täysin toimiva kun se minulle myytiin, mutta se jää nyt tietysti ikuiseksi arvoitukseksi.

Seuraava päivä lasten kanssa meni kuin sumussa, täysautomaatiolla ilman minkäänlaista todellista järjenjuoksua. Yhtenä hetkenä säälin itseäni ja toisena podin kuuluisaa Paska mutsi -fiilistä kun en kestänyt väsymystilaani tarpeeksi kunniallisesti. Niin, sitä se jatkuva yöheräily teettää – oli lapsi imetyksellä tai ei, tässä ei edes imetyshormonit pelasta.

Miksi käytettyä ei kannata ostaa

Kokemuksestani viisastuneena opin ainakin sen, että ei enää koskaan mitään käytettyä elektroniikkaa tähän talouteen, kiitos! Uuden itkuhälyttimen hinta kuitenkin kirpaisee aina ja vielä enemmän kirpaisee se ajatus, että 25 euroa meni kakkulan kaivoon. Jo sillä summalla olisi saanut kaupasta sen ”vähän prameamman” itkuhälyttimen, kun jo perusversiot maksavat uutena noin 40 euroa.
Mietin väkisinkin ihmisiä, joilla on vielä vähemmän ylimääräistä rahaa kuin minulla ja jotka kokevat saman kohtalon kuin minä.. jos siihen yhdistää vielä vaikean väsymystilan, voivat seuraukset olla paljon pahemmat kuin ne pari huonompaa yötä. Vaikka olisihan minullekkin se yksi parempi yö kelvannut, sillä seuraavaa sainkin odotella tovin. Poikamme rupesi vasta 10 kk iässä nukkumaan pidempiä pätkiä yöllä eikä vieläkään voi etukäteen tietää mitä tuleva yö tuo tullessaan.

väsynyt äiti

Onnekseni törmäsin lehtiartikkeliin itkuhälyttimistä ja sitä kautta luin älypuhelimeen asennettavasta itkuhälytinsovelluksesta nimeltä Dormi. Tästä tuli unieni ja lompakkoni pelastus! Nimittäin sovellus ei maksanut kuin vaatimattomat 8,99$ ja sitä voi käyttää rajattomasti. Sovellus ei vaadi kuin kaksi älypuhelinta tai tablettia joissa on molemmissa toimiva internet -yhteys. Sovelluksen toimivuus on yhtä luotettava kuin internet -yhteys laitteissa ja lisäksi sillä saa tarvittaessa katsottua myös videokuvaa lapsesta (mikäli hämärässä tai pimeydessä näkee mitään). Sovellusta voi myös testata ilmaiseksi ennen ostopäätöstä. Kyseinen sovellus soveltuu Android -puhelimille. iOS -puhelimille löytyy tietääkseni vastaavia sovelluksia myös.

Emme siis onneksi ehtineet hankkia uutta itkuhälytintä ja hyvä niin!
Jatkossa taidan punnita tarkkaan edes harkitessani käytetyn tavaran ostamista, niissä kun on vaan se perävalotakuu, joka ei paljoa naurata kun rahat menevät hukkaan vieden mukanaan vielä rahaakin kallisarvoisemmat yöunet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.