Maksoin 758 euroa lapseni syntymäkuvista!

Ulkoinen kovalevy on kuin pettävä kumppani, se pettää juuri silloin kun sitä vähiten odotat!

Muistojeni säilyminen on minulle hyvin tärkeää ja on aina ollut. Minulla on lukuisia hyviä kuin huonojakin muistoja kuvien muodossa ja niitä katsoessa on helppoa palata ajassa taaksepäin ja elää muistot uudelleen.

Historiani tärkeimpiä muistoja ovat ehdottomasti lasteni syntymät. Esikoiseni syntyi vuonna 2016 ja kuopus syntyi vuonna 2018. Niistä hetkistä ei ole kovin montaa vuotta vielä kulunut, mutta silti aika ja erityisesti väsymys ovat hämärtäneet muistikuviani. Tietysti myös kuvat molempien vauvavuosista ja kuvat heistä ylipäänsä ovat erityisen tärkeitä minulle. Tähän asti olen säilyttänyt kaikki kuvani ulkoisella kovalevyllä autuaan tietämättömäni piilevistä vaaroista. Kunnes jotain järkyttävää tapahtui.

vastasyntynyt vauva

Olin siirtämässä puhelimeni muistikortilta kuvia suoraan ulkoiselle kovalevylle tietokoneen kautta. Jostain syystä muistikortti ei toiminutkaan ja pitkän yrittämisen jälkeen päätin alustaa muistikortin kokonaan.
Valitessani alustusta muistikortille kaikki oli vielä hyvin, kunnes hyväksyttyäni alustuksen, tietokone hyppäsikin seuraavaana kytkettyyn laitteeseen ja alkoikin alustaa ulkoista kovalevyäni. Vaikka reagoin mielestäni varsin nopeasti ja noin 5 sekunnin kuluttua olin jo pysäyttänyt alustuksen, vahinko oli jo tapahtunut. Kaikki data jo oli mennyttä eikä ulkoinen kovalevy suostunut enää toimimaan lainkaan. Tapauksesta toimintakyvyttömänä en pystynyt muuta kuin purskahtamaan hillittömään itkuun ja parkua kohtaloani. Vaikka oma virhehän se loppujen lopuksi oli, olisi pitänyt vielä tuplatsekata se mitä kone lähti alustamaan. Siinä menivät kaikki kuvani yli 12 vuoden ajalta mukaan lukien rakkaiden kultakimpaleideni syntymäkuvat, ensikuvat ja muut söpöilyt.

Aikani asiaa märehdittyäni keksin googlata ”ulkoinen kovalevy palautus” ja aikani hakutuloksia plärätessäni minulle selvisi, että ehkäpä peli ei vielä ollutkaan menetetty. Ehkä siis isolla eellä.

Tuumasta toimeen

Soittelin muutamiin firmoihin, jotka ulkoisten kovalevyjen palautusta tekevät ja suorastaan häkellyin siitä kuinka monimutkaista varsinaisen tiedon saaminen oli.
Ensimmäinen suurehko yritys ilmoitti antamieni tietojen perusteella hinta-arvioksi 1000 eurosta ylöspäin jopa 3000 euroon. Tämä ei kyllä paljoa naurattanut, meinasin saada sydänkohtauksen jo pelkästä ajatuksesta. Eikä minulla edes ollut tuollaisia rahoja. Hyvästelin jo mielessäni rakkaimmat muistoni..
Toinen hinta-arvio oli hieman maltillisempi, noin 750 euroa. Päätin jatkaa kaivelua ja soitin seuraavaan yritykseen, siellä hinta-arvio oli jo 500 euroa. Nyt jo pieni toivonpilkahdus rauhoitti mieltäni. Tähän minulla voisi jopa olla varaa, kyseessä ovat kuitenkin kaikki kuvani.

Ulkoisen kovalevyn palautuksen sankari löytyi

Käytin vielä tämänkin jälkeen useamman tunnin Googlen tonkimiseen ja päädyin keskustelupalstan aivan random suosituksen perusteella soittamaan IT-Tohtorit Oy -nimiseen yritykseen, josta puhelimeen vastasikin erittäin mukava ja asiallinen mies. Kerroin hänelle hätäni ja ensimmäistä kertaa koko prosessin aikana tuntui, että minua oikeasti kuunneltiin eikä nähty vain rahapussina muiden joukossa.
Kyseinen mies rauhoitteli minua ja sanoi, että todennäköisesti saisi kuvat talteen ulkoiselta kovalevyltäni. Hänen hinta-arvio melkein loksautti leukani, lysti maksaisi vain 250 euroa! Mieleeni hiipi pieni epäilys, sillä tuntui aivan absurdilta tuo hintaero muiden yritysten hinta-arvioihin. Parhaimmillaan joku pyysi työstä jopa 3000 euroa kun taas toinen pyytää vaivaiset 250 euroa. Tietysti tähän päälle minun piti ostaa vielä uusi ulkoinen kovalevy johon kadotetut tiedostot siirrettäisiin.
Olin niin iloinen kuulemastani, että olisin varmaan kiepsahtanut miehen kaulaan mikäli olisimme olleet kasvokkain.

Ulkoinen kovalevyni vietiin pian kyseisen yrityksen tiloihin korjattavaksi uuden erikseen ostamani kovalevyn kera, johon kuvat siirrettäisiin. Meni pari viikkoa ja saimme hakea rakkaat kuvamme takaisin kotiin. Olin niin iloinen! Hän oli jopa korjannut alustuksen kokeneen toisen kovalevymme. Nyt kuvat olivat siis kahdella eri kovalevyllä. Sain siis vihdoin huokaista helpotuksesta, vaikka olinki 350 euroa köyhempi.

Kului puolisen vuotta, kaikki toimi hyvin ja moitteettomasti. Poikani Maximilian syntyi maaliskuussa 2018 ja puolen vuoden kuvat hänen syntymästään asti päätyivät uuden kovalevyni uumeniin turvaan. Tai niin ainakin luulin.

kuva kamerasta, tietokoneesta ja matkapuhelimesta

Kohtalon ivaako?

Kunnes tuli jälleen ongelmia. Uusi ulkoinen kovalevy (Seagate Expansion) ei yhdistänytkään tietokoneeseen ja piti kummallista nakutusääntä kun kytkin sen tietokoneeseen kiinni. Paniikissa ja itkut kurkussa törkkäsin toisen kovalevyn koneeseen varmistaakseni kuvien olemassaolon – karvaasti pettyen. Ei toimintaa tässäkään kovalevyssä, tämä ei edes nakuttanut vaan hiljaisuus oli kuin hautausmaalla.
Istuin lattialle itkien, molemmat kovalevyt lojuivat vieressäni toimimattomina – minun teki mieli paiskata molemmat seinään ja karjua raivosta. Olin taas samassa lähtöruudussa kuin puoli vuotta sitten, 350 euroa köyhempänä vaan tällä kertaa.

Seuraavana päivänä otin tarmokkaasti yhteyttä ulkoisen kovalevyn minulle myyneeseen yritykseen ja tiedustelin mitä asialle voisi tehdä jotta saisin kuvani takaisin. Sain tylyn vastauksen, että he voisivat antaa minulle tilalle uuden laitteen tai palauttaa rahani, mutta tiedostoja ei takaisin silloin saa ollenkaan. Vaihtoehtoisesti voisin suorittaa toimimattomalle laitteelle uuden tiedostojen palautuksen jonkun kyseistä palvelua myyvän yrityksen toimesta ja sitä kautta saisin mahdollisesti kuvani palautettua. Mutta tällöin en saisi heiltä rahojani kuitenkaan takaisin tai uutta kovalevyä tilalle. Miten tämä voi edes olla mahdollista?! Kuulemma ulkoisen kovalevyn kuoren täytyy olla avaamaton jotta he voisivat myöntää takuun laitteelle. Kun taas kuvatiedostojen palautus vaatii ehdottomasti laitteen avaamista. Absurdia, eikö? Siinä menivät sitten ne 100 euroa jotka ulkoisesta kovalevystä olin maksanut. Tottakai haluaisin kuvani edelleen takaisin.

Tässä vaiheessa otin jälleen yhteyttä samaan yritykseen joka ensimmäisenkin kerran onnistuneesti palautti tiedostoni edelliseltä kovalevyltä. Puimme hetken kohtaloani ja sovimme, että vien laitteen jälleen hänelle korjattavaksi ja hän hoitaisi tiedostojen palautuksen uudelle kovalevylle. Nyt hinnaksi tulisi 408 euroa sisältäen uuden kovalevyn ja tarvittavat varaosat viallista laitetta varten.
Hän mainitsi myös, että tilalle ostamani kovalevy oli surkea ja hänelle tulee päivittäin yhteydenottoja kyseisestä laitteesta ja sen rikkoutumisesta samalla tavalla, toimimattomana nakuttaen. Töitä siis hänellä riittää.
Kyselinkin häneltä, minkä merkkinen ulkoinen kovalevy olisi paras hänen mielestään jotta voisin välttää jatkossa saman kohtalon. Vastaus oli pysäyttävä. ”Ne ovat kaikki yhtä surkeita”. hän vastasi hieman naurahtaen. Neuvoksi sain kehotuksen teetättää kaikista tärkeimmät kuvat ja pitää ne turvassa. Fyysisessä muodossa ne eivät katoasi kovinkaan herkästi ja oikealla säilytyksellä kestäisivät pitkään. Ja mikäli haluan muistella vielä 40 vuoden päästä lasteni syntymää ja katsella lapsuuskuvia heidän kanssa, aikaa kuvien teetättämiseen olisi yksinkertaisesti löydyttävä.

Varoituksen sana

Jaan tämän kertomuksen kanssanne siksi, että lähes jokaiselta varmasti löytyy ulkoinen kovalevy ja tärkeitä muistoja kuvien ja videoiden muodossa joita ei haluaisi kadottaa. Ikinä ei tiedä milloin vastaava osuu omalle kohdalle, enkä toivoisi vastaavaa kenellekkään. Kokemus oli minulle hyvin raastava henkisesti ja luopumisen tuska oli sanoinkuvaamaton, onneksi kaikki päättyi lopulta hyvin. Nyt olisi korkea aika oikeasti istua alas ja tilata ne tärkeimmät kuvat, ennen kuin kohtaloni puuttuu taas peliin.

kuvamuistot

PS. Mikäli jollain muullakin on tarvetta kuvien tilaamiselle, minulla on alennuskoodi smartphoto.fi -sivustolle. Alennuskoodilla VAUVA402018 saa -40% alennuksen heidän kuvatuotteistaan.
Huom! Tämä ei ole maksettu mainos, enkä minä hyödy tästä mitenkään. Ihan hyvää hyvyyttäni ajattelin tästä vinkata kun itsekkin aion koodin käyttää.

(Kannattaa kiirehtiä, sillä koodi on voimassa 31.1.2019 asti ja on voimassa kerran per asiakas. Koodia ei voi yhdistää muihin koodeihin, toimituskulut veloitetaan erikseen.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.