Olet ruokaostoksilla ja törmäät turhautuneeseen äitiin ja kiukusta punaiseen uhmaikäiseen, joka huutaa ja potkii ilmaa samalla nyyhkyttäen, koska ei saanut haluamaansa tikkaria. Mietit, että meillä ei sitten ainakaan tulla käyttäytymään noin. Kuinka noloa!

Kuulostaako tutulta? Näin minä muistan ajatelleeni joskus kauan kauan aikaa sitten. Että selvästi on vapaakasvatusta noudatettu kun lapsi kiukuttelee tuolla tavalla!
Esikoistyttömme ollessa yli 2 -vuotias, alkoi paljon pelätty uhma pikkuhiljaa rantautua meillekkin. Välillä kiukkukohtaukset ja venkoilut ovat sitä luokkaa, että tekisi mieli repiä (omat) hiukset päästä ja polkea jalkaa suuttumuksesta kuin lapsi. Mutta enhän minä voi, olen sentään vanhempi. Kiroan mielessäni tilannetta ja puren hammasta, yritän neuvotella lapsen kanssa – usein tuloksetta. Mietin joka kerta kuumeisesti, mitä minä teen väärin ja mitä voisin tehdä paremmin? No siinäpä se. En mitään. Kun tämä nyt vaan kuuluu asiaan. Lapsi on nimittäin terve jos hän kiukkuaa. Huolestuttavampaa olisi jos hän käyttäytyisi aina kuin enkeli konsanaan.

Koska varmasti saman kiukkuongelman kanssa kamppailevat muutkin vanhemmat minun lisäksi, halusin vinkata sinulle erinomaisesta löydöstäni, ja vieläpä täysin ilmaisesta! Väestöliiton verkkosivuilta pääsee nimittäin lukemaan Raisa Cacciatoren kirjoittaman Kiukkukirjan.
”Kiukkukirja on aggressiokasvatuksen käsikirja alle kouluikäisen lapsen vanhemmille. Lue käytännön ohjeita ja esimerkkejä asiallisesta tahtokasvatuksesta.
Voin lämpimästi suositella kyseistä kirjaa ja itselleni se oli ainakin oikein silmiä avaava ja hyödyllinen. Itselläni on vielä paljon opittavaa lasten kasvatuksen saralla ja on mahtavaa, että tällaisia opuksia on saatavilla.
Jaathan postaukseni myös ystävillesi, jotta hekin saavat ilmaista ja hyödyllistä luettavaa sekä tukea tuleviin kiukkukohtauksiin!
