Kätilöiden typerimmät letkautukset

Kodikas synnytyssairaala, ystävälliset kätilöt, helppo synnytys, vauvan syntymä ja ihana kotiutuminen. Täydellinen vauvakupla. Minulla oli melkoinen illuusio päässäni ensimmäisen lapseni syntymän lähestyessä. Toisen lapsen kohdalla ajatusmaailmani oli jo hiukan realistisempi ja olin enemmänkin ”mä pärjään kyllä” mentaliteetilla liikenteessä, yrittäen rauhoittaa päässäni lähestyvää paniikkitilaa. Voi, kuinka väärässä olinkaan!

Vaikka minulla on kokemusta ”vain” kahden lapsen syntymästä ja synnyttämisestä, löytyy minulla paljonkin sanottavaa kätilöistä. Tarkemmin sanottuna, synnytyksiäni hoitaneista sekä minua osastolla hoitaneista kätilöistä. Kaikki kätilöt eivät varmastikaan ole samanlaisia, näin ainakin syvästi toivon.

vastasyntynyt vauva

Alle listasin oman listani kätilöiden tylyimmistä letkautuksista (ja mahdollisesta palautteestani heille nyt, näin kahden lapsen äitinä).

1. ”Sinuun vissiin sattuu? No okei, katsotaan sitten mikä se tilanne siellä alhaalla on!”

Tämä tapahtui ensimmäisellä kerralla kun lähdin synnyttämään esikoistani synnytyssairaalaan ja meitä vastassa oli siis kätilö näillä sanoilla varustettuna. Ei, ei minua suinkaan satu, muuten vaan nojailen tässä seinään kaksinkerroin ja katson murhaavasti miestäni jonka pitäisi hoitaa keskustelu kanssasi puolestani, koska minä en saa kahta sanaa ulos suustani.

Mentiin sitten tosiaan katsomaan, että mikäs se tilanne siellä alhaalla oikein on. No, olin peräti 7cm auki, johon kätilö sitten iloisesti totesi, että ”oletpas sinä jaksanut pitkään kotona ensisynnyttäjäksi, ei ihme että sinuun sattuu.” No shit Sherlock?!

2. ”Vauvan pää näkyy jo! Onpas hänellä paljon hiuksia, haluatko katsoa?”

Nämä lauseet sain kuulla pitkittyneen alatiesynnytyksen yhteydessä kun olin synnyttämässä esikoistani. Ponnistusvaiheeni kesti valehtelematta 2 h*lvetin tuntia ja juuuuuuri kun meinasin saada vauvan pään ulos, kätilö tiedusteli haluaisinko vilkaista vauvan päätä?
”Kiitos, mutta ei kiitos!” Haluaisin nyt vihdoinkin saada kidutukseni päätökseen ja voin varmaan sitten ihailla niitä hiuksia koko loppuelämäni ajan? Siis tämä letkautus ei vielä tänäkään päivänä mahdu tajuntaani. Oliko tällä tarkoitus tsempata minua? Kyseinen letkautus nimittäin lähinnä turhautti minua entisestään, kun muutenkin jo luulin ettei vauva syntyisi koskaan.

raskausvatsa

3. ”Kohta se vauva tulee.. vauva tulee, vauva tulee kohta!”

Tämä on kyllä aivan ihana uutinen synnytyksessä, mutta.. se menettää merkityksensä siinä vaiheessa kun olet kuullut sen valehtelematta 25 kertaa viimeisen tunnin aikana. Kätilö ilmeisesti yritti tsempata minua, mutta kyseisen mantran hokeminen loppui kuin seinään karjaistessani hänelle: ”Milloin se vauva oikein tulee sieltä?!”
Ymmärrän, että kätilön kuuluukin tsempata, mutta tuo ei varsinaisesti auta jos sitä päätä ei ihan aikuisten oikeasti ole sieltä vielä tulossa.

4. ”No synnytä sitten!”

Tämä oli oikea pohjanoteeraus, joka sattui toisen lapsen synnyttämisen yhteydessä. Minulla alkoi hirveä ponnistamisen tarve, makasin sängyllä selälteen täysin suorana lankkuna mykkänä kivuista, kun kätilöt siinä vieressäni suorittavat vuoronvaihtoa miettien jäisivätkö vuoronsa lopettaneet vielä paikalle vai kutsuisivatko he toisen kätilön? Ei voi olla todellista! Tässä menee varmaan 5 minuuttia vauvan syntymään mutta ei.. siinä sitten tuhraantuu valehtelematta se 10 minuuttia edellä mainitun asian pohdintaan. Kun sitten vihdoin saan suustani sen muutaman sanan supistusten välistä: ”Tää vauva syntyy nyt, pakko ponnistaa..” niin uusi, juuri paikalle saapunut kätilö toteaa minulle ivallisesti: ”No synnytä sitten!”

Aa, okei. Mitä sä kuvittelet, että tulin tänne tekemään?! Jos en olisi ollut niin kovissa kivuissa, olisin varmaan kuristanut sen akan siihen paikkaan. Niin tylyltä kuin tuo kuulostikin, mutta eihän kukaan herranjumala mene juuri synnyttävälle täysin lankkuna makaavalle naiselle sanomaan tuollaista – ja vieläpä kätilön asemassa! Ja mieluustihan olisin sen vauvan jo aiemmin synnyttänyt, jos joku olisi viitsinyt minut nostaa edes kunnolliseen synnytysasentoon eikä pähkäillyt vieressäni jotain hemmetin vuoronvaihtoa!

5. ”Perhepeti sen olla pitää, ei mitään pinnasänkyjä!”

Tämän tiedon kuulin kätilöltä synnytyssairaalan vuodeostastolla saatuani ensimmäisen lapseni. Täysin ummikkona imin kaiken mahdollisen tiedon kätilöiltä vauvanhoidosta ja hoivaamisesta ja tietysti uskoin tämänkin. Olihan sen kuitenkin sanonut ammattitaitoiselta vaikuttanut kätilö, hän varmastikin tiesi mistä puhui. Sain jälkeenpäin tutultani kuulla, ettei kätilö olisi edes saanut ilmaista kantaansa (lue: kahjoa mielipidettään), vaan hänen olisi kuulunut olla ottamatta kantaa koko asiaan.
No, kärvistelimme peräti 2 yötä siinä perhepedissä, kunnes samaisten nukkumattomien öiden jälkeen totesimme sen olevan meille mahdoton yhtälö ja vauvamme siirtyi nukkumaan pinnasänkyyn. Rauha laskeutui valtakuntaan ja nukkuminen sai vihdoin alkaa. Iso kiitos tälle kätilölle, en muista yhtään mitään vauvani ensimmäisistä päivistä kotona.

synnytyssairaala

6. ”Tule lähemmäksi sieltä, sinun vauvasihan tämä on!”

Tämän sain kuulla, kun tuoreen äidin asemassa seisoin vähän takavasemmalla vuodeosaston lääkärin suorittaessa rutiinimaista lääkärintarkastusta pian kotiutuvalle vauvalleni. Ajattelin olevani tiellä ja sen vuoksi seisoin vähän syrjemmällä etten olisi kenenkään edessä.
En ajatellutkaan, että tilan antaminen voisi viestittää kätilölle, että olisin luopumassa vauvastani?!

7. ”Ei tämä mikään hotelli ole.”

Toisen lapsen syntymän jälkeen jouduimme lyhytaikaiseen seurantaan synnyttäneiden vuodeosastolle. Kanssamme samassa (erittäin pienessä) huoneessa oli lisäksi 3 äitiä vauvoineen. Heti ensimmäisen yön jälkeen huomasin vieressäni, verhon takana olevan äidin olevan selvästi flunssassa. Hän alkoi yskiä voimakkaasti, niiskuttaa ja niistää. Pelkäsin koko ajan, milloin hänen tautinsa tarttuisi minuun sekä vastasyntyneeseen poikaani. Kun kehtasin tiedustella mahdollisuutta siirtoon toiseen huoneeseen, sain kuulla tuon ihanan letkautuksen: ”Ei tämä mikään hotelli ole!” No ihanko totta? Minä kun luulin että on!

8. ”No hoidetaan sinut huomenna kotiin”

Samainen edellisessä kohdassa mainittu kätilö lähes karjaisi minulle kyseisen lauseen kun ilmeisesti loukkasin häntä mainitessani hänelle turhautuneena toivovani, että pääsisimme kotiutumaan poikani kanssa kotiin seuraavana päivänä. Kyseinen kätilö ilmeisesti oli unohtanut, että osaston lääkäri tekee tuon kotiuttamispäätöksen, eikä hän. Ellei sitten hänestä tule yhtäkkiä lääkäriä yhdessä yössä?!

vastasyntynyt

Tämän enempää ei mainitsemisen arvoisia letkautuksia minulla (onneksi) ole. Vaikka kätilön ammatti varmasti vaikea onkin, olisi kuitenkin toivottavaa, että työssä säilyisi ihmisyys, empaattisuus sekä toisen arvostus.

Täytyisi myös muistaa, että vaikka kätilöille synnytykset ovat arkipäivää, monille äideille ne ovat ainutlaatuisia, henkilökohtaisia ja herkkiä kokemuksia ja lähes kaikki ovat erittäin haavottuvaisessa asemassa synnyttäjinä. Silloin tuollaiset ilkeät kommentit ja letkautukset tuntuvat entistä pahemmilta ja jäävät muistoihin kuin piikit lihaan pilaten mahdollisen hyvän synnytyskokemuksen.

Toivon todella, että muille ei vastaavanlaisia tilanteita eteen tulisi!

23 vastausta artikkeliin “Kätilöiden typerimmät letkautukset

 1. Oletko tosissasi?
  Joko olet erityisen herkkä luonne tai niin hormonipöllyssä, ettet osaa erottaa normaalia käytöstä ilkeilystä. Vaikea uskoa, että kukaan muu tällä planeetalla loukkaantuisi edellä mainitsemistasi esimerkeistä. Luoja paratkoon, mikä prinsessa 😀 kasvata paksumpi nahka ja katso peiliin.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi! Toivottavasti sinulle tuli siitä parempi mieli. On varmaan sanomattakin selvää, että kommenttisi kertoo sinusta erityisen paljon..

   Tykkää

   1. Täytyy sanoa, että olen kyllä Marin kanssa samaa mieltä tässä asiassa. Enemmän sinä vttuilet tällä kirjoituksella kätilöille kuin he sinulle noiden synnytysten aikana.

    Tykkää

   2. No johan on nyt herkkää! Missä kohtaa näet vittuilua puoleltani? Omassa blogissani minulla on täysi oikeus puhua asioista sellaisina kuin minä olen ne kokenut. En ole myöskään minkäänlaisessa ammatillisessa asemassa, kuten he ovat tapahtumahetkellä työpaikallaan olleet.

    Tykkää

   3. Toivottavasti löydät elämässäsi positiivisemman suunnan ja pääset katkeruudestasi irti. 🙂 Tuollaisen pessimismin kanssa on erittäin raskasta elää. Mutta positiivista on toki se, että sait sen 15 minuuttisesi ja blogiasi kävi kymmenen ihmistä lukemassa. Suosittelen jatkossa miettimään tarkasti mistä kirjoitat, jotta vältyt saamasta tällaista määrää vihaa päällesi. Herkkä saa olla, muttei ilkeä 🙂 Parempaa jatkoa ja aurinkoista kevättä! ❤

    Tykkää

   4. ”Jo on herkkää” ? Kukakohan täällä on herkkä? 😀 surkea ja ennen kaikkea nolostuttava yritys mustamaalata suomalaista terveydenhuoltoa. Omaan nilkkaan. 😀

    Tykkää

 2. Samaa mieltä kuin Mari ja yli sata IS kommentoijaa!
  Aika veemäistä ja ilkeää tekstiä.

  Tykkää

 3. Huhhuh miten typerä postaus! Näissä kommenteissa ei ole mitään ilkeää, joko olet todella herkkä, ymmärrät tahallasi väärin tai olet ollut todella pahoissa hormoonihuuruissa. Kätilöparat, olet ollut oikein unelma hoidettava..

  Tykkää

 4. Vaikka synnyttäjällä on kipuja, niin se ei ole syy unohtaa käytöstapoja niitä ihmisiä kohtaan, jotka työnsä tekevät ja saivat teidänkin perheeseen ihanat terveet vauvat turvallisesti syntymään. Todella kiittämätön kirjoitus ja selkeästi oikein kaivamalla kaivettu ja väännelty normaalejakin kätilöiden sanomisia muka ilkeiksi. Häpeä. Kätilöille ei myöskään kukaan muu voi kertoa kokemuksesta kuin synnyttäjä itse. Sääliksi käy sinun miestäsi, jonka odotat sinun olotilastasi pystyvän kertomaan kätilöille.
  Korjausliikkeitä tuohon mielensäpahoittamiseen ja äkkiä. Tällainen luonteenpiirre tulee vaikuttamaan myös lapsiisi ikävällä tavalla.

  Tykkää

 5. Minä jäin ihmettelemään sitä, että mistä ihmeestä IS oli saanut vinkin tästä ”suositusta” blogista -kuka antanut vinkin? Ja millä ihmeen perusteella juttu on julkaistu Ilta Sanomissa?
  Luin hiukan myös muita postauksia ja niistäkin huokui liioiteltu silmien pyöritys ja tokikin bloggaaja oli taas saanut ivallista ja asiatonta kohtelua puhelimessa myös muissa tilanteissa.
  Muutenkin jutut ovat aika negatiivispainotteisia. Eikö elämässä tapahdu myös positiivisia asioita ja sattumuksia?

  Jos kuvissa oli ”mutsin” oma vauva, niin kylläpä hän oli suloisen näköinen 🙂 Muutenkin lapset ilmeisesti terveitä ja hyvinvoivia, niin luulisi myös mukavia juttuja löytyvän. Toki on hyvä nostaa epäkohtia esille, JOS niitä on, ja esittää myös ratkaisumalli asiaan.
  Mukavaa talvea ”mutsille” ja muillekin äideille!

  Tykkää

 6. Taidat olla niitä tyyppejä, jotka halusivat kätilöiksi, mutta eivät koskaan päässeet ja nyt nolaat itsesi haukkumalla koko ammattiryhmän. Tsiisus.

  Tykkää

 7. Hei! Tää on uus blogi mulle, vasiten pläräilly hakien kokemuksia tuoreilta/tulevilta äideiltä, kun itelläki pikkukakkonen tulossa, eikä kokemusta normisynnytyksestä oo, eka kun tuli sektiolla maailmaan. Ainaki mulle iski tuo teksti iha huumorilla, kai mulla sitte on jotenki synkempi huumori ko muilla kommentoijilla. Eikä käyny mielessäkää lukiessa mikää hoitajien yleinen solvaamime tai kiittämättömyys. Iha kait jokasella on oikeus omaan blogiinsa/päiväkirjaansa kirjottaa asioista iha just niinkö ne on tuntunu. Kiitti kun jaoit kokemuksias!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi Satu! Ihanaa, että löytyy muitakin huumorilla varustettuja jotka ei tarkoituksella väärinymmärrä tekstiäni 🙂 Ihanaa odotusaikaa ja voimia synnytykseen sinulle!

   Tykkää

 8. Miksi on loukkaavaa käytöstä kysyä haluatko nähdä pään? Selitätkö miksi sinun kipujesi huomioiminen on ”typerä letkautus” tai synnytyksen aikana kannustaminen on loukkaavaa? Nämäkö ovat todella sinulle typeriä letkautuksia? Eihän sinua osaa hoitaa kukaan oikein kun täysin normaali kommunikointi on typerää.

  Tykkää

  1. Tilannetaju kuuluu ammattilaisen vahvuuksiin, kaikilla sitä ei valitettavasti ole. En koe, että minun tarvitsee sinulle yhtään sen enempää selittää kuin mitä tekstissäni jo lukee. Minun synnytykset, kokemukset ja mielipiteet 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.