Luulin vauvani kuolevan!

Vauvan 3kk rokotukset

Suomessa 3 kuukauden korvilla vauvat saavat neuvolassa rokotuksen, joka on rokotusohjelman mukainen: Rota + DTaP-IPV-Hib + PCV. Tuo edellä mainittu rimpsu kirjaimia ei varmasti sellaisenaan sano monellekkaan mitään, kuten ei sanonut minullekkaan. Kyseessä ovat siis rokotukset seuraavia tauteja vastaan:
Rota = Rotavirusripuli, DTaP-IPV-Hib = Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkusykä, polio ja hib-taudit kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys. PCV = Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus.
Kyseessä on siis aikamoinen rokotecocktail!

vauva nukkuu

Esikoistyttömme sai nämä rokotusohjelman mukaiset rokotukset tasan tarkkaan 3 kuukauden ja 1 päivän iässä. Neuvolasta ohjeistettiin ostamaan varuiksi Panadolia mahdollista lääkitsemistä varten, sillä jos kuumetta nousisi, se tapahtuisi luultavasti ilta-aikaan ja olisi hyvä lääkkeen olevan saatavilla, ettei tarvitse illalla lähteä erikseen hakemaan. Otin neuvosta vaarin ja heti kotimatkalla koukkasin apteekin kautta ja hain Panadolia lääkekaappiimme.
Lisäksi neuvolan terveydenhoitaja ohjeisti soittamaan päivystysnumeroon mikäli lääkettä täytyisi antaa, ilman soittamista ei saisi missään nimessä itse lääkitä vauvaa. Selvä homma!
Nämä asiat mielessäni lähdin kotiin päin ja jäin seurailemaan tytön vointia. Hän olikin melko väsähtänyt ja uninen, niinkuin osa vauvoista saattaakin olla rokotusten jälkeen, eli se oli aivan normaalia. Minulla oli tavallisen kuumemittarin lisäksi korvakuumemittari, jolla mittailin illasta tytön lämpöä kun tämä nukkui, etten herättäisi häntä vahingossakaan lämmönmittauksen aikana. Joskus kymmenen aikoihin illalla rupesin ihmettelemään, kun tyttö nukkui jo neljättä tuntia putkeen. Huoli hiipi mieleeni, olihan hän kuitenkin jo päivällä nukkunut paljon! Korvakuumemittari näytti koko ajan vain pientä lämpöä ja varuiksi kokeilin sitten vielä kädelläni vauvan otsaa oman mielenrauhani vuoksi. Hänhän oli aivan tulikuuma!

Tilanteesta säikähtäneenä näppäilin nopeasti päivystyksen numeron ja jäin odottamaan. Sydän pamppaillen rupesin samalla riisumaan tyttöä jotta voisin mitata oikean lämpötilan normaalilla kuumemittarilla suoraan peräsuolesta. Laskiessani tytärtäni hoitopöydälle, huomasin hänen olevan veltto eikä hän tuntunut millään reagoivan kun häntä siirtelin. Kyyneleet poskilla valuen ja täysin paniikissa mittasin lämmön, joka näytti yli 39 astetta. Herranjestas! Samaan syssyyn tyttö pissasi ja kakkasi hoitöpöydälle, vieläkään heräämättä ja oli edelleen ihan kuin muissa maailmoissa. Tässä vaiheessa olin jonottanut jo 20 minuuttia linjalla kyseiseen päivystysnumeroon joten lopetin puhelun ja soitin hädissäni 112 hätänumeroon.

vauva makaa hoitopöydällä

Kotona olin aivan yksin vauvan kanssa, mies oli iltavuorossa, minulla ei ollut autoa eikä mitään apua lähellä. Selitin hätänumeroon tilanteen ja kerroin vauvalla olevan korkeaa kuumetta ja hänen olevan veltto, enkä saa häneen minkäänlaista yhteyttä. Hätäkeskuspäivystäjä sanoi lähettävänsä ambulanssin paikalle. Kerroin vielä, että neuvolassa minua ohjeistettiin soittamaan päivystysnumeroon ennen kuin rupeaisin itse lääkitsemään lastani. Tämän kuultuaan hätäkeskuspäivystäjä peruikin ambulanssin ja totesi, että siinä tapauksessa voisin soittaa siihen päivystynumeroon joka minulle annettiin ja toimia juuri kuten minua ohjeistettiin. Kerroin soittaneeni jo päivystykseen ja jonotin 20 minuuttia täysin turhaan. Tässä vaiheessa vauvani edelleen makasi hoitopöydällä kaikki tarpeet allaan. Hätäkeskuspäivystäjä oli sitä mieltä, että ”soita vaan uudelleen siihen numeroon, kyllä he vastaavat. Odotellessa pidä vauva alastomana ja viilennä huone.” Itku kurkussa, edelleen paniikin vallassa, peläten lapseni kuolemaa, teen työtä käskettyä ja soitan uudelleen siihen hemmetin päivystysnumeroon. Kuluu taas yli 20 minuuttia kunnes sieltä kukaan vastaa.

Puheluun vastaava henkilö kuulosti lähinnä huvittuneelta kuunnellessaan minun itkunsekaista kertomustani ja lähes ivallisesti naurahtean kysyi lopulta: ” No mikset sinä antanut sitä Panadolia vauvallesi? ” Hämmentyneenä kysymyksestä kerroin hänelle mitä minulle neuvolassa ohjeistettiin ja tähän sain vain nuivan vastauksen: ” Vauvasi on yli 3kk, eli olisit voinut itsekin jo lääkitä häntä aikaa sitten. ” No sepä kiva, kiitos vaan informaatiosta!

Mistäs ihmeestä täysin tuore äiti tuollaista voi tietää?! Kun yhdestä paikasta sanotaan yhtä ja toisesta toista, enhän minä mikään selvännäkijä ole kuitenkaan. Täysin typeräksi itseni tuntien, annoin lääkeruiskun sisällön edelleen samassa tilassa olevalle vauvalleni ja onneksi melko pian kuume laski ja vauva virkosi ja sain häneen lopulta täyden kontaktin. Sain vihdoinkin huokaista helpotuksesta!
Tapahtuneen jälkeen, turvattomuuden tunne sisälläni itkin koko illan kohtaloani ja sitä mitä olisi voinut tapahtua. Oli onni, että mitään vakavaa ei käynyt! Seuraavana yönä en nukkunut silmäystäkään, tarkkailin vauvaani kuin haukka ja seurasin lämpöä. Onneksi kuume pysyi poissa, mutta turvattomuuden tunne jäi.

tuore äiti paniikissa

Poikani kohdalla halusin ehdottomasti tuon hirvittävän 3 kuukauden neuvola-ajan ajankohtaan, kun hän olisi jo yli 3 kuukauden ikäinen (enemmänkin kuin sen yhden ainoan päivän), jotta voisin rauhassa pitää langat omissa käsissäni ja tarvittaessa itse lääkitä häntä soittelematta mihinkään typeriin päivystysnumeroihin, joista mitään konkreettista apua tuskin edes saa.

Jaan tämän kokemukseni siksi, että mahdollisimman moni osaisi varautua pahimpaan. Itselleni tapahtuneessa oli kaksi opetusta tulevaisuuden varalle:

1. Älä ikinä luota korvakuumemittariin, missään olosuhteissa (omani lensi kaaressa roskiin heti tapauksen jälkeen)

2. Varaa 3kk neuvola-aika päivälle, kun vauva on reilusti yli 3 kk mahdollisen lääkitsemisen helpottamiseksi

Päivystysnumerossa vastanneen henkilön ivallisuus ja asenne satuttivat minua todella paljon. Tuonlaiset ihmiset ovat täysin väärässä ammatissa ja kuuluisivat ennemminkin papereita mapittamaan, kuin olemaan minkäänlaisessa palvelutyössä kun ei selvästikään tuo muiden ihmisten kanssa normaali ja asiallinen keskustelu edes luonnistu.

Oletko muuten huomannut, sen hirvittävän eron palveluhenkilöiden asenteissa, kun vertaa yksityisen ja julkisen sektorin asiakaspalvelua keskenään? Se ero on välillä kuin yö ja päivä. Ja tähän olisi hyvä tulla muutos, sillä ketään ei saisi kohdella tuolla tavalla edes julkisella puolella, varsinkaan hädän hetkellä!

2 vastausta artikkeliin “Luulin vauvani kuolevan!

  1. IS:n jutun kautta eksyin pari postausta lukemaan. Enpä oo tällästä ruikutusta hetkeen lukenut, jokainen postaus huokuu sun negatiivista asennetta. Ehkä kannattais katsoa peiliin ja vähän korjata näkökulmaa niin huomaisit, että vika saattaa olla suussakin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.