Tahattomasti lapsettoman tahattomat tuntemukset

Miltä lapsettomuus tuntuu?

Epäreilulta. Epäonnelta. Katkeruudelta. Hiljaiselta avunhuudolta jota kuulee tuskin kukaan. Vaikka sanotaan, että ymmäretään, ei kuitenkaan todellisuudessa ymmäretä lainkaan. Ainakaan kokonaan. ”Kyllä se lapsi sieltä vielä tulee, odota vain!” huudellaan sen enempää ajattelematta. Mitäpä jos ei tulekaan? Lapsettomuudesta kärsivää ei pysty ymmärtämään kuin vain sellainen, joka on itse kokenut vastaavaa ja kärsinyt lapsettomuudesta. Eikä lapsettomuudessa ole mitään paremmuuskilpailua, kuka on kokenut enemmän tai vähemmän, itkenyt ja kärsinyt eniten. Kaikki lapsettomuudesta kärsivät ovat samassa veneessä, epätoivoisesti toivoen pääsevänsä pian veneestä pois – keinolla millä hyvänsä.

Lapsettomuudesta kärsivä on yleensä altis huomaamaan kaikki raskaudet, vauvat ja lapset ympärillään ja erityisesti raskaus- ja vauvauutiset yleensä lisäävät suolaa haavoihin vaikka kuinka hienovaraisesti uutinen hänelle kerrottaisiin.

unelmana lapsi

Itse muistan kuin eilisen, sen hetken kun entinen paras ystäväni kertoi minulle suurimman ilouutisensa, sen että hän on raskaana. Sillä hetkellä maailmani pysähtyi, tunsin tunteiden vuoristoradan valtaavan mieleni sekunneissa. Päällimmäisenä aaltoilivat pettymys, katkeruus ja viha itseäni kohtaan. Pettymyksen tunne siitä, ettemme olleet vieläkään onnistuneet niin monen vuoden yrittämisen jälkeen. Katkeruus siitä, että paras ystäväni sai minulle kuuluvan onnen. Siltä se sillä hetkellä tuntui. Olinhan jo haaveillut lapsesta vuosia ennen häntä! Tunsin vihaa itseäni kohtaan, koska kehtasin tuntea kahta edellämainittua tunnetta. Hän oli kuitenkin paras ystäväni, miten saatoin edes tuntea näin? Olen ruoskinut tästä itseäni vuosia tapahtuneen jälkeen ja lopulta hakattuani päätä seinään toistuvasti saman asian äärellä tajunnut vihdoin vastauksen kysymykseeni. Koska olen ihminen. Olen vain ihminen, en sen enempää. Kaikki tuntevat asioita, eivätkä voi ohjailla tuntemuksiaan, mutta se miten he toimivat tunteistaan huolimatta, on ohjattavissa. Siksi minä toimin niinkuin parhaakseni näin parhaan ystäväni kohdalla aikoinaan, tietoisesti pettäen hänen luottamuksensa minuun ja ystävyyteemme säästäen hänet vieläkin suuremmalta pettymykseltä. Nimittäin siltä, että hän olisi nähnyt sen todellisuuden, mitä hänen raskautuminen ja onni minulle ja mielelleni aiheutti. Tämän vuoksi olemme nykyään entisiä parhaita ystäviä. Vaikka molemmilla on nykyään lapsia, rikottua ei saa enää ehjäksi. Ja tässä sinetöityy kokemuksellani se, ettei lapsettomuutta kokematon pysty millään ymmärtämään lapsettomuudesta kärsivän tuskaa, vaikka olisi vuosia seurannut sitä aivan vierestä.

lapsettomuudesta kärsivä surullinen nainen

Mielestäni on hienoa, että lapsettomuudesta puhutaan nykypäivänä avoimesti ja tietoisuutta lapsettomuushoidoista jatkuvasti lisätään. Se tarkoittaa sitä, ettei lapsettomuudesta kärsivien tarvitse olla niin yksin ja kohdata ongelmiaan hiljaisuudessa, sekä että apu on saatavilla suhteellisen nopeasti. Kunpa olisimme itsekin tajunneet hakea apua jo paljon aikaisemmin, paljolta olisimme nimittäin voineet säästyä.

Mikäli kärsit lapsettomuudesta, toivon sinulle pikaista onnistumista ja ennen kaikkea sisua, voimaa ja kärsivällisyyttä koitoksessa. Jos taas lähipiirissäsi on lapsettomuudesta kärsiviä, toivon, että kirjoituksestani oli hyötyä ymmärtämään edes hiukan lapsettomuudesta kärsivän mahdollisia tuntemuksia.


2 vastausta artikkeliin “Tahattomasti lapsettoman tahattomat tuntemukset

 1. Itse en ole samaa lieltä siitä, että voisin ikinä suuttua parhaimmille ystävilleni siitä, että he tulevat raskaaksi ja saavat lapsen.

  Meidän lapsettomuuden aikana kaksi hyvää ystävääni on saanut lapsen ja olen niistä ikionnellinen. Olen onnellinen että edes heillä tärppää.

  Olen myös nähnyt ja kuullut sen, miten toinen näistä ystävistäni kärsi itse lapsettomuudesta pitkään ja lopulta sai lapsen.

  Enemmänkin minua ärsyttää se, että ystäväni eivät laita minulle kuvia vauvoistaan tai kerro kuulumisiaan. En halua, että minua syrjitään lapsettomuuteni takia, vaan haluan olla mukana kuulemassa ja näkemässä heidän lastensa kasvun vaikka omaa lasta minulla ei olisikaan.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi ja mahtavaa, että olet minua vahvempi! 🙂 minä toki olin myös onnellinen ystäväni puolesta mutta nuo kuvailemani tunteet vain tulivat esiin päällimmäisenä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.