Onko järkevää ostaa kotidoppler?

Palataan aikaan kun odotin esikoistani. Muistan edelleen sen innon ja kärsimättömän odotuksen, milloin pääsisin kuulemaan hänet ja tuntemaan hänen liikkeensä ensimmäistä kertaa. Itkin onnesta kun ensimmäistä kertaa pääsin kuulemaan esikoiseni sydänäänet, se kokemus toi hänet lähemmäs minua ja vauvan odotus tuntui paljon realistisemmalta. Tiesin, että siellä hän oli ja kuulin hänen olemassaolonsa.

sydänäänten kuuntelu

Jo ensimmäisellä neuvolakäynnillä kyselin terveydenhoitajalta hänen mielipidettään kotidopplereista ja siitä, kannattaisiko sellainen hankkia. Terveydenhoitajan vastaus yllätti minut täysin. Hän sanoi, että moiset kapistukset ovat täysin turhia ja yleensä vain lisäävät vanhempien huolta – varsinkin raskauden alussa. Mutta toki saisin sellaisen hankkia jos halusin. Hämmentyneenä jäin pohtimaan asiaa ja lopulta päädyin tilamaan kotidopplerin Raskauskeijun verkkokaupasta. Odotin kuin kuuta nousevaa sen saapumista, innolla odottaen pääseväni kuulemaan sikiön äänet vatsapeitteiden läpi. Ei mennyt aikaakaan kun kotidoppler tuli postissa ja sormet syyhyten otin dopplerin käyttöön. Muistaakseni raskausviikolla 13 kokeilin kuuntelua ensimmäisen kerran, tuloksetta. Huoli nosti päätään, erilaiset ajatukset valtasivat pääni. ”Onko sikiöllä kaikki hyvin?”, ”Mitä jos jotain on tapahtunut?” yms. No eihän se tietenkään tarkoita heti sitä jos ei sykettä löydy, mutta nämä olivat ensimmäisiä ajatuksiani. Sitten otin pienen aikalisän ja kokeilin muutaman päivän kuluttua uudelleen, paremmalla menestyksellä. Varmaan puolisen tuntia metsästin sykettä ja se vihdoin lopulta löytyi erittäin alhaalta aivan bikinirajasta. Ja voihan toki olla, että se oli istukka näin jälkeenpäin mietittynä, ne äänet kun on erittäin helppoa sekoittaa keskenään, varsinkin alussa. Mutta pääasia silloin oli, että löysin sydänäänet, kuulin ne ja sain mielenrauhan. Tätä siis terveydenhoitaja tarkoitti sillä, kun sanoi että kotidoppler aiheuttaa enemmän huolta käyttäjälleen kuin varsinaista hyötyä.

Noin raskausviikolle 20 saakka sydänäänten kuuntelu oli parasta mitä tiesin, sillä melko myöhään rupesin tuntemaan vauvan potkuja johtuen istukan sijainnista, joka oli edessä vaimentaen vauvan liikkeitä. Mutta vaikka jossain kohtaa rupesinkin tuntemaan vauvan liikehdintää, tykkäsin edelleen kuunnella ja seurata vauvan sydänääniä, se edelleen rauhoitti mieltäni ja tuntui kasvattavan sidettäni kohdussa kasvavaan tyttäreeni.

raskausvatsa

Onko kotidoppler oikeasti tarpeellinen?

Koen, että ainakin omalla kohdallani dopplerin hyödyt olivat ehdottomasti suuremmat kuin se pieni huoli alussa, sillä tiesin etteivät äänet välttämättä vielä kuuluisi silloin ja että sikiö oli vielä vaikeampi paikantaa kuin 20+ raskausviikoilla. Ja koska ensimmäisen raskauden aikana pelkäsin kaikkea mahdollista raskausmyrkytyksestä kohtukuolemaan, jo pelkästään tieto kotidopplerin olemassaolosta rauhoitti mieltäni kun tiesin, että voisin koska tahansa kuunnella sydänääniä eikä minun tarvitsisi sitä varten mennä erikseen avoimeen neuvolaan.

Toisen raskauden kohdalla doppler jäi paljon vähäisemmälle käytölle ajanpuutteen vuoksi. Olisin halunnut enemmänkin kuunnella sydänääniä, mutta illalla olin jo niin väsynyt ja poikki, etten yksinkertaisesti jaksanut ja menin suosiolla nukkumaan ajatellen, että huomenna sitten. Silti se tieto sen olemassaolosta rauhoitti ja erityisesti viimeisillä raskausviikoilla kaivoin dopplerin esiin, jos vauvan liikehdintä oli ollut vähäisempää. Voin kuitenkin sanoa, että omaani tuli käytettyä koko rahan edestä jo ensimmäisen raskauden aikana ja sain sen vielä myytyä eteenpäin (täysin toimivana) hyvällä hinnalla. Käytin tätä kotidoppleria ja olin sen toimivuuteen erittäin tyytyväinen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.