Rintapumppu – huti vai pelastus?

Jo ensimmäisen raskauden aikana mietin kuumeisesti, ostaisinko rintapumpun vai en. Kannattaako sellainen hommata etukäteen vai ei? Millainen rintapumpun pitää olla, manuaalinen vai sähkökäyttöinen?
Aikani pähkäiltyäni asiaa, tulin siihen tulokseen, etten hommaa rintapumppua etukäteen ollenkaan, sillä ikinä ei tiedä onnistuuko imetys edes ja jos ei, niin silloin pumppu olisi 100% tarpeeton.

vauvan imettäminen

Maidonnousu ajoittui minulla juuri sille päivälle kun pääsimme kotiutumaan synnytyssairaalasta ja pienoinen kiristyksen tunne rinnoissani tuntui jo iltapäivällä tullessamme kotiin. En ollut asiasta vielä moksiskaan, koska odottelin vauvan heräämistä ja tulevaa imetystä. Kun sitten vauva vihdoin heräsi ja söikin itsensä ähkyyn, iski minulle pienoinen paniikki päälle, sillä ei mennyt kuin puolisen tuntia ja rintani olivat jo kuin kivimöykyt jälleen kerran eikä helpotusta ollut selvästikään tulossa lähitunteina ainakaan. Yritin toki lypsää maitoa käsin, mutta se onnistui yhtä hyvin kuin insinööreiltä onnistuu lampun vaihto. Ei auttanut muu kuin lähettää mies viivana rintapumppuostoksille. Kyllä, täysin varoittamatta ja kiukkusena kivimöykyt kainalossa lähetin mieheni matkaan ja käskin kiirehtiä, ennen kuin tissini kirjaimmellisesti räjähtäisivät! Suunnilleen kahden tunnin kuluttua rintapumppu oli vihdoin kädessäni ja helpotusta oli luvassa. On varmaan sanomattakin selvää, että rintapumpuksi valikoitui sähköinen versio, sillä piinani oli jo sillä tasolla, että jokainen askel ja liikahduskin sattui niiden keilapallojen kanssa jotka toimittavat rintojeni virkaa. Ja onneksi valitsinkin sähköisen version, sillä ei mennyt kuin puolisen tuntia ja elämä alkoi taas pikkuhiljaa voittamaan.

Rintapumppu oli ostohetkestä lähtien kovassa käytössä ja päivittäin pumppasin ”turhat” pois kunnes maidontulo tasaantui. Sen jälkeen pumppasin rintamaitoa vain pakkaseen, niitä kertoja varten kun vauva oli hoidossa. Esikoiseni kohdalla rintampumppu oli siis käytössä koko imetykseni ajan, eli noin vuoden verran.
Toisen lapsemme kohdalla meininki oli päinvastainen, olen vauvavuoden aikana käyttänyt pumppua ehkä kahdesti ja siitäkin maidosta tuli lopulta hävikkiä. Kerronpa miksi. Ongelmaksi muodostui se, ettei kuopuksemme huolinut tuttipulloja lainkaan, missään vaiheessa. Eli oli turhaa unelmointia, että sama käytäntö olisi toiminut kuin esikoisemme kohdalla. Siitä syystä pumppasin vain pari kertaa maidon noustessa ja pari kertaa puhtaasti kokeillaakseni josko onni olisi kääntynyt tuttipullojen huolimisen suhteen. No eipä ollut ei.

Vaikka minulla on takana kaksi täysin toisistaan poikkeavaa kokemusta rintapumpun tarpeellisuudesta, olen silti erittäin kiitollinen omistamalleni pumpulle jo pelkästään siitä, etteivät rintani räjähtäneet silloin kotiutumisiltana. Nimittäin jos maitoa pääsee pakkaantumaan liikaa, on se äärimmäisen kivuliasta, mutta sen lisäksi se voi herkästi aiheuttaa rintatulehduksia joita tuskin kukaan haluaa.

rintapumpun tarpeellisuus

Kannattaako rintampumppu ostaa etukäteen?

Tähän sanoisin, että ei. Koska edelleenkään ei voi olla varma imetyksen käynnistymisestä ja onnistumisesta ylipäätään. Mutta kehottaisin ainakin varautumaan siihen, että lähtö rintapumppuostoksille voi tulla lyhyellä varoitusajalla. Suosittelen siis vähintäänkin miettimään jo valmiiksi manuaalisen ja sähkökäyttöisen rintapumpun välillä ja jopa tietyn mallin joka olisi tarkoitus tarvittaessa ostaa. Itselläni käytössä on ollut Philips Aventin sähköinen rintapumppu ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen. Jo ensimmäisen parin aktiivisen käyttökuukauden aikana mietiskelin, miten olisin pärjännyt ja jaksanut jos olisinkin valinnut manuaalisen rintapumpun, sen verran kovassa käytössä rintapumppuni aikoinaan oli!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.