Raskaaksi hormonilääkityksellä

Kärsittyämme pitkään tahattomasta lapsettomuudesta, tulin vihdoinkin raskaaksi marraskuussa 2015 lapsettomuushoitojen tuloksena. Muistan edelleen sen riemun ja onnistumisen tunteen, jotka positiivinen raskaustesti minussa aiheutti. Olin 3kk ajan syönyt Clomifen -hormonilääkitystä, kärsinyt yöllisistä kuumista aalloista, jotka pillerit minulle aiheuttivat sekä hirvittävistä mielialavaihteluista. Olin jo aivan varma, että lääkitys olisi turha ja joutuisimme turvautumaan seuraaviin hoitoihin, mutta kuinka ollakkaan, lääkitys toimi ja kolmannesta kierrosta vihdoin tärppäsi! Vauvamme laskettu aika oli elokuun alussa ja jännittävä odotus oli edessäpäin!

Raskauden ensimmäinen kolmannes 1-3kk

Ensimmäiset kolme kuukautta menivät siinä, että sulattelimme asiaa ja stressasimme mahdollista keskenmenoa, tai siis minä lähinnä stressasin. Kävin ensimmäisessä ultrassa jo joulukuussa, koska raskautuminen tapahtui lapsettomuushoitojen tuloksena ja raskaus vielä varmistettiin ultraäänellä varhaisessa vaiheessa. Voi, kuinka ylpeä olinkaan ultrakuvasta, jossa näkyi vain pienen pieni piste ja itse alkio oli vielä ruskuaispussiakin pienempi. Siltikin, siinä se vauvamme oli, vihdoin ja viimein! Tietysti takaraivossa jyskytti edelleen pelko mahdollisesta keskenmenosta ja itse mielikuva vauvasta sylissäni oli todella etäinen, lähes epätodellinen. Minustako tulisi oikeasti äiti? Ensimmäiset 12 viikkoa menivät piinaavan hitaasti ja odotimme, että pääsisimme kertomaan uutisen läheisillemme. Toisella neuvolakerralla jouduin aloittamaan rautalisän, sillä hemoglobiinini oli aivan liian alhainen ja sainkin syödä rautalisää aivan raskauden loppuun saakka. Jippii!

13. raskausviikko
13. raskausviikko

Toinen kolmannes 4-6kk

Toinen kolmannes meni jo hieman nopeammin ja ihanin osuus siinä oli vatsan pyöristyminen ja se, kun vauvan potkut ja liikehdintä rupesivat vihdoin tuntumaan. Liikehdintä ja tuntemukset myös konkretisoivat tulevaa vauvaa paremmin. Oli ihanaa lösähtää sohvalle illalla miehen kainaloon ja tunnustella kädellä vauvan potkuja, unelmoida tulevasta ja valmistautua suureen elämänmuutokseen henkisellä tasolla, jutellen ja pohtien tulevaisuuttamme.
Rakenneultraäänitutkimuksessa käytyämme mieli oli entistä levollisempi, kaikki oli hyvin ja vauva vastasi viikkoja, eikä laskettua aikaa lähdetty muuttamaan. Myös vauvan sukupuoli selvisi rakenneultrassa. Olimme aivan varmoja, että meille syntyisi poika, koska mieheni suvussa oli vain muutama tyttö, emmekä edes ajatelleet mahdollista tyttövauvaa. Yllätykseksemme kätilö kuitenkin ilmoittikin, että olisi tyttö tulossa lähes 100% varmuudella. Ihanaa, meille syntyisi pieni prinsessa! Ostoslista täyttyi vaaleanpunaisista vaatteista ja tarvikkeista, pohdittiin nimiäkin jonkin verran, kaikki tuntui edelleen melko epätodelliselta vielä tuolloin. Ajatuksia varjosti myös jatkuva pelko, pelkäsin jatkuvasti että raskaus keskeytyisi syystä tai toisesta, luultavasti johtuen pitkään jatkuneesta lapsettomuudestamme. Mieli ei edelleen suostunut uskomaan suurta muutosta ja kotidoppler olikin suurena apuna ja mielen rauhoittajana, kuuntelin vauvan sykkeitä kahdesti päivässä lähes joka päivä raskauden loppuun saakka. Muistelen vieläkin niitä hetkiä lämmöllä! Ajatuksiani kotidopplerin tarpeellisuudesta voit lukea aiemmasta postauksestani.

27. raskausviikko
27. raskausviikko

Kolmas kolmannes 7-9kk

Viimeinen kolmannes sujui suhteellisen hyvin, alku oli helppo ja mieli odottava. Loppupuolella raskausvatsan kasvaessa kasvamistaan oloni kävi tukalaksi ja odotin vauvan syntymää kuin kuuta nousevaa, pelonsekaisin tuntemuksin. En tiennyt yhtään mitä odottaa synnytykseltä, enkä pitänyt siitä tunteesta lainkaan. Painonnousuni huoletti myös, sillä useampaan otteeseen sain siitä noottia neuvolasta ja kyselyä tuliko paljonkin herkuteltua – no eipä tullut ei, muuten vaan ruokahalua löytyi, enkä halunnut ruoasta kieltäytyäkään kun kerta nälkä oli. Toki välillä herkuttelinkin, mutten älyttömästi kuitenkaan. No, painoa kertyi yhteensä 18 kg ja neuvolasta varoiteltiin niiden jäävän sitten taakaksi synnytyksen jälkeen. ”Liiallinen painonnousu” aiheutti minussa epäonnistumisen tunnetta ja tietenkin ylimääräistä stressiä. Muistan miettineeni, miksen pystynyt samaan kuin muut ja miten karistaisin ylimääräiset kilot synnytyksen jälkeen, ehtisinkö liikkumaan tarpeeksi yms.

39. raskausviikko
39. raskausviikko

Kävimme 25 viikon kieppeillä vielä ylimääräisessä 3D -ultraäänitutkimuksessa Bulevardin klinikalla ja täytyy sanoa, että se oli kokemuksena aivan huippu! Kaiken todettiin kertaalleen olevan kunnossa, saimme nähdä ultraäänikuvaa sikiöstä sekä ihania 3D -kuvia. Lisäksi tehtiin painoarvio, joka toki tuossa vaiheessa voi olla melko virheellinen. Viikoilla 38-39 neuvolassa painoarvion teki peräti kaksi terveydenhoitajaa, joista toinen osui oikeaan. Ensimmäinen arvio oli 3,5kg, toinen 4kg ja yksityislääkärin painoarvio oli myöskin ollut 4kg. Neuvolalääkärikäynnillä kaikki oli myös kunnossa, vaikkakin itse käynti oli erittäin omituinen – sen verran outo kokemus se oli, että ajattelin siitä kirjoittaa vielä erillisen postauksen.

Vauvamme laskettu aika oli 1.8.2016. Pelkäsin synnytystä niin paljon, etten ollut edes pakannut sairaalakassia etukäteen, vaan lykkäsin sitä jatkuvasti mielessäni, aivan kuin lykäten samalla itse synnytystä – vaikka se ei tietenkään ollut mahdollista. No, synnytys kuitenkin käynnistyi vaikka sairaalakassia ei valmiina ollutkaan.
Olin laskettuna päivänä aamukävelyllä koiriemme kanssa ja kumartuessani keräämään koirani aikaansaannoksia nurmikolta, tunsin ihmeellisen tunteen vatsallani – sen oli pakko olla supistus, se oli kuin harjoitussupistus mutta erilaisempi! Siitä se sitten lähti, epäsäännölliset supistukset alkoivat pikkuhiljaa voimistua iltapäivää kohden muuttuen säännöllisiksi kivuliaiksi supistuksiksi kunnes lähtö lopulta koitti.

Seuraavaksi tulossa synnytyskertomus, pysy kuulolla!

Seuraa Instagramissa


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.