Minäkö lihava äiti?

Miksi niin monet äidit ovat lihavia? ”Luulisi, että heillä olisi aikaa liikkua äitiyslomalla ja muutenkin seurata syömisiään tuon autuaan loman aikana. Eiväthän he käy edes töissä, löhöävät vaan kotona vauvoineen!” Näin on helppo ajatella, tietenkään mitään myöntämättä. Eihän noin saisi ajatella!
No, onneksi me äidit tiedämme totuuden ja (toivottavasti) ymmärrämme toinen toisiamme. Päätin listata asiat, jotka ovat tuoneet minulle muutaman ylimääräisen lisäkilon jos toisenkin.

raskaus ja paino

Herkuttelu.

Raskaus lisäsi kohdallani himoja tiettyihin herkkuihin. Erityisesti pekoniin, leivonnaisiin ja kesällä tietysti jäätelöön. Liikkumattomuus ja helle eivät ainakaan auttaneet asiaa. Vaikka sain turhia pelotteluja osakseni, raskauskilot onneksi karisivat nopeasti eivätkä jääneet roikkumaan. Myöhemmin herkuttelu on kuitenkin salakavalasti rantautunut seuraani ikäänkuin palkinnon muodossa.
”Jaksoin tämän vaikean päivän, olen ansainnut herkutteluhetken yms” -ajatuksia on ollut jopa liikaa, vaikkakaan en sitä kiellä ettenkö olisi niitä ihan oikeasti ansainnut. Ehkäpä jokin kiva hedelmä olisi kuitenkin ollut parempi valinta?

Väsymys.

Jokainen varmaankin tietää, ettei väsyneenä yleensä jaksa liikkua kuin sen aivan pakollisen. Kahden pienen lapsen äitinä liikkua on kuitenkin pakko vaikkei huvittaisikaan. Helposti jää ateriat väliin tai ateriavälit venyy liian pitkiksi, jolloin myös mielitekoja tulee tavallista herkemmin ja useammin. Myös ”palkintoherkut” ovat silloin yleisempiä. Väsymys + herkuttelu = lihominen, ei hyvä.

Stressi.

Varsinkin uuden äärellä minä stressaan todella herkästi. Mitä on tulossa? Miten kaikki sujuu? Miten suoriudun erinäisistä asioista? Kaikki huoli ja epätietoisuus aiheuttaa stressiä, johon myös kehoni reagoi. Minulla on nykyään selvästi tämä korostunut sillä, että mieli ”pyytää” sokeria rauhoittuakseen, johon myös sorrun liian usein.

äiti ja paino

Seksittömyys.

Kun seksiä ei ole, keho huutaa saadakseen nautintoa muussa muodossa ja mikäs sen parempaa kuin sokeri? Olen huomannut ainakin itsestäni, että seksi poistaa stressiä, jolloin myös sokeriset mieliteot vähenevät huomattavasti. Jos vielä saa nukkua hyvin, niin johan elämä hymyilee taas!

”Paska äiti” -tunnetila

Edellä mainittu aiheuttaa minussa stressiä, vaikka koko kyseinen tunnetila usein johtuu vain pelkästään väsymyksestä. Tämä on ikävä kierre, väsymyksestä stressiin ja stressistä herkutteluun = lihominen. Ei hyvä.

Talvi.

Kyllä, luit oikein. Omalla kohdallani huomaan aina, että painoa tulee herkemmin lisää, kun saa oikein luvan kanssa hautautua isojen lämpimien vaatteiden alle välittämättä siitä, miltä se vartalo siellä alla oikein näyttää. Enkä siis edes ole ylipainoinen, vaan ihan normaalipainoinen.

Puutteellinen lihastreeni.

Olen käynyt kuntosalilla viimeksi vuonna 2015 ja sen kyllä huomaa! Löysää löytyy vähän joka puolelta, erityisesti vatsasta, reisistä ja käsivarsista.
Väitän, että jos aloittaisin aktiivisen lihastreenin nyt, olisin hoikemmassa ja paljon kiinteämmässä kunnossa alle kuukaudessa.

painonhallinta

Ajanpuute.

Tässä päästäänkin itse ongelmaan, kuuluisaan ajanpuutteeseen. Kahden pienen lapsen äitinä en koe, että minulla olisi tällä hetkellä riittävästi aikaa liikunnan harrastamiseen. Siis sellaista aikaa, joka ei olisi pois minulle jostain muusta tärkeämmästä ajasta. Tällä hetkellä päivät kuluvat muutenkin kuin siivillä ja ehdin vain unelmoida treenistä, kun päivä on jo pulkassa ja olen sängyssä halailemassa tyynyjä. Mistä siis repisin aikaa treenaamiseen, jonka seurauksena laihtuisin tai vähintäänkin kiinteytyisin?

Vanhemmuus ja sen tuomat haasteet, kiire ja aktiviteetit pyörivät kuin oravanpyörää, josta on hyvin hankala irtautua edes hetkeksi. Ja kun sitten irtaudut, niin johan syyllisyys jo jyskyttää takaraivossa. Vaikka toki myös vanhempi ja vanhemman hyvinvointi on tärkeää, lapset menevät kuitenkin automaattisesti etusijalle, kiloista viis. Onneksi hyvää vanhemmuutta ja äitiyttä ei mitata kertyneiden kilojen ja vatsalle kertyneiden makkaroiden perusteella. Täytyy myös muistaa, että vaikka kiloja olisikin jollekkin kertynyt enemmän kuin toiselle, se ei tarkoita, että henkilö olisi istunut vain takapuolellaan tekemättä mitään. Ikinä kun ei voi tietää, mitä toinen on käynyt läpi ja millainen elämäntilanne on, eikä kukaan ole oikeutettu toista tuomitsemaan painon perusteella!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.