Kuivaksi opettelun salat

Muutama kuukausi sitten, esikoisemme vihdoin luopui päivävaipoista kokonaan ja käyttää nyt vaippaa ainoastaan unien aikana. Pian olisi tarkoitus siitäkin tavasta päästä eroon, mutta kaikki aikanaan! Jos totta puhutaan, koko prosessi ei ollut aivan niin helppo kuin mitä sen luulisi olevan, mutta siltikin se yllätti minut positiivisessa mielessä. Paineita lisäsi hieman tuleva päiväkodin aloitus ja tiesin, että olisi viisainta suorittaa vaipoista luopuminen viimeistään tässä kohtaa, varsinkin kun oli sopivasti kesäaikakin. Millainen koettelemus tämä siis meille oli? Minäpä kerron!

kuivaksi opettelun salat

2 kk päiväkodin aloitukseen

Kaikki alkoi siitä, kun löimme miehen kanssa päivän lukkoon, jolloin vaipat jätettäisiin pois ja se päivähän koittikin yllättävän pian. Ensimmäisen päivän lounasaikaan menessä vahinkoja oli tullut 6 kpl, onnistumisia pyöreät 0. Tuntui, ettei lapsemme lainkaan tunnistanut pissahätäänsä, vaikka kakat tehtiinkin aina tottuneesti pottaan. Sanotaanko, että siinä neljännen vahingon kohdalla kirosin jo koko suunnitelmaamme ja päiväunien jälkeen oli helpompi vain jättää vaipat jalkaan, kun kauppaankin oli joka tapauksessa mentävä. Siinä kuluikin sitten rattoisasti lähes kuukauden päivät kun kuivaksi opettelua lykkäsimme milloin mistäkin syystä.

1 kk päiväkodin aloitukseen

Kun päiväkodin aloitus vain lähestyi lähestymistään, ei auttanut muu kuin ottaa härkää sarvista kiinni, jälleen kerran. Tällä kertaa asennoiduin jo hieman eri tavalla, enkä yllättynyt kun ensimmäisen päivän aikana vahinkoja tuli 8 kpl. Iltaa kohden Vanessakin taisi hoksata, ettei ole kovin kiva tunne kun pissa lorahtaa housuun ja ilmoitti, kun pissahätä iski. Onnistuminen sekin! Seuraavana päivänä vahinkoja ei tullutkaan kuin 2 kpl ja selvästi lapsi jo ymmärsi jutun juonen. Ulkona käydessämme oli helppo juosta puskaan kun hätä yllätti eikä haitannut vaikka ehtikin lirahtaa housuun.
Kolmas päivä oli jo sellainen, ettei yhtään vahinkoa tullut ja Vanessa jo itse kiiruhti potalle kun tunnisti hädän. Näin sutjakkaasti meillä sujui kuivaksi opettelu ja viikon kuluttua tuntui, ettei mitään vaippoja olisi koskaan käytettykkään.

vaipattomuus

Käydessämme päiväkodissa tutustumiskäynnillä juurikin vasta aloitettuamme kuivaksi opettelun, päiväkodista sanottiin, ettei kovin lähelle päiväkodin aloitusta kuivaksi opettelua kannata ajoittaa. Tiedossahan tuo olikin, mutta ensimmäistä kertaa ”säikähtäneenä” mietin jo, että ehkäpä lapsemme ei olisikaan vielä valmis vaipattomuuteen. Tietysti ikänsä puolesta (lähes 3v) on varmasti jo suhteellisen valmis, mutten halunnut, että siitä jäisi sellaista traumaattista kokemusta hänelle tai tunnetta, että olisi ”pakko”. Luin myös toisten kokemuksia netissä, joissa osalla oli toiminut sekin, että odotti muutaman kuukauden verran ja sitten lapsi olikin valmiimpi.

Eli todellisuudessa ei ole mitään oikeaa tapaa tai aikaa siirtyä vaipoista pois. Kunhan lapsi on itse siihen valmis, eikä toimi pakotettuna – homma alkaa varmasti toimimaan ajan ollessa oikea. Olen todella huojentunut, että meillä siirtyminen sujui näinkin hyvin, eikä takapakkia ole tullut päiväkodin aloituksen myötä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.